معرفت شناسی نیازمند عمل شناسی است
Authors
abstract
یکی از مهم ترین، و در عین حال پر رونق ترین، مباحث در قلمرو معرفت شناسی، در پنجاه شصت سال اخیر، پیرامون «ماهیت معرفت قضیه ای» بوده است. مطابق دیدگاه رایج در میان معرفت شناسان «معرفت قضیه ای» تحقق نمی یابد مگر آ نکه «اعتقادی صادق» وجود داشته باشد. این بدان معنی است که اعتقاد صادق به یک قضیه شرط ضروری معرفت به آن قضیه است. بنابراین s در صورتی معرفت دارد که p، که s دارای اعتقاد صادق باشد که p. تصور معرفت شناسان از قضیه و اعتقاد صادق، و درنتجه معرفت، به عنوان امری معنایی و معرفتی است که از هرگونه عنصر یا شرط عمل شناختی تخلیه شده است. ما در این مقاله در پی آن هستیم تا نشان دهیم این تصوری نادرست است، و معرفت نه تنها مقوله ای معنایی و معرفتی است بلکه تابع ملاحظات عمل شناختی نیز هست. به دلیل آنکه قضیه، به عنوان محتوای اعتقاد de re / de dicto و نیز صدق و کذب آن، به عمل شناسی و اصول روان ـ جامعه شناختی حاکم بر آن نیازمند و وابسته است.
similar resources
معرفت شناسی اطلاعات
نظریه معرفت یا اپیستمولوژی به دنبال تحقیق و بررسی ماهیت معرفت و توجیه باور است . نظریه معرفت محوری ترین و مرکزی ترین مباحث فلسفه را تشکیل می دهد ؛ زیرا اگر فلسفه جستار پیرامون حقیقت و خرد است باید دانست که چگونه می توان به حقیقت دست یافت و باورها را توجیه کرد . بدین لحاظ ، هدف مقاله حاضر مطالعه اطلاعات از منظر معرفت شناسی و شناخت ماهیت و درک اطلاعات است ، و بدنبال روش اندیشی پیرامون این پرسش ...
full textمعرفت شناسی علوم طبیعی
در این مقاله، سالمون به بررسی انتقادی تاریخ اندیشههای مربوط به معرفت در علوم طبیعی از راسل تا کوهن میپردازد. او الگوی قیاسی -فرضی، کلگرایی و نظریه بیسی و نیز مشکلات مربوط به استقرا و مشاهده را مورد بحث قرار میدهد. در پایان، نظریه کوهن را مطرح کرده و نقدهای خود را بر آن میآورد.
full textMy Resources
Save resource for easier access later
Journal title:
حکمت و فلسفهجلد ۷، شماره ۲۷، صفحات ۱۲۱-۱۳۵
Hosted on Doprax cloud platform doprax.com
copyright © 2015-2023